My Practical life at NZ Wheels Mercedes - Benz

Di sebalik hidup saya yang super sibuk sejak masuk ke alam practical ni menjadikan aku tidak lagi terlalu addicted dengan alam social network ni. Kalau dulu macam doploh pat jam nak on laptop. Lepastu asyik nak melayan blog, instagram, whatsapp, wechat dan pelbagai sekarang sepertinya agak suram. Walaubagaimanapun Blog tetap jiwa aku yang no. 2, maksudnya di sini lah tempat untuk aku mengekspresi kan apa yang sebaliknya orang tak nampak tentang life aku.
Inilah muka semulajadi aku ketika menulis report. Bukan semula jadi cantik ke apa. Mohon baca dengan baik. Sama juga bila kena on data ke excell ke dms ke muka macam stress gila. Padahal aku memang mempunyai masalah mata yang tak dapat dibendung. Pakai spek tak mahu walupun variasi spek mata kini dah modern sangat boleh ikut sukahati engko nak design macamana as long as korang suka and duit korang pun cukup. Haha. Tapi untuk orang macam aku, I mean yang tak suka bermata empat ni suka ah pakai contact lens sebab aku rasa macam bebas dari dua batang plastik yang menyangkut pada telinga. Tapi effect dia pandai pandai diri sendiri lah kan.

(My Handsome Bos)

So, he is my boss since 5 December 2013 until now, yang hangat di perkatakan di twitter tu. Dia lah. Hahah oh before 5 December aku practical dekat NAZA WORLD, PJ then baru pindah sini. Haha how can I describe him lah kan, he is so handsome, kind, caring, funny, fatty eh? Hahah sorry boss. Aku ingat lagi masa first meet aku dengan Sheng, aca-ackward haha. Masa tu aku baru balik dari pantri sebab buat milo untuk breakfast, then my neighbour dekat sebelah bagitahu yang boss aku dah sampai, dia dekat bilik. Masa tu aku nak pusing belakang pun sebabnya aku takut, dahla meja aku memang depan bilik boss je. Masa tu dalam fikiran aku macamanalah rupa dia, macamana lah orang nya garang ke tak ke. 3minit aku ambil masa untuk bangun pusing belakang. Fuhh.

Aku tunduk bawah and ketuk pintu bilik dia, and he said "Yes?" Aku cuba beranikan untuk angkat muka. You know what when aku angkat muka je and he smile with a question aku terus macam melting tau tak? Haha lepastu aku pun terus say hi and bla bla bla aku introduce diri aku walaupun dia tak suruh. Lepas aku dah habis, dia tergelak lah sebab aku cakap tak berhenti. Aku pun gelak juga entah betul ke tak lah aku speaking time tu kan. Hahaha and then he briefting lah about the company and then ask me some question. So okaylah not bad at least I got his first impression and he got my 1st empression.

Ambil masa 3hari jugalah before aku betul2 mula kerja. So dalam masa 3hari tu aku online je dekat office tak buat apa sebab yela dia nak bagi kerja apa pun cause dia pun tak tahu apa yang aku boleh buat dan tak boleh buat even aku selalu tanya dia "You tak kesian ke tengok I bosan je hmm I need to do work lah boss" dengan selamba badaknya aku menyoal macamtu. Then he terus come dekat my table and ask me to wear a tshirt and jeans tomorrow so masa tu aku dah rasa tercabar, mesti dia nak bagi aku kerja susah ni haha. So aku okay je.

Since that day he start believe me as his assistant. So macam macam kerja juga lah dia bagi sampai satu tahap bila dia terpaksa go to another branch at Bangsar, dia bagi kepercayaan kuat dekat aku untuk handle segala kerja or meet supplier yang datang. Nervous aku masa tu memang aku jelah yang tahu. Engko tahu kalau aku salah sikit atau main sign je surat menyurat untuk boss atau pun company, siapa nak bayar woiiiiiiiiiiiiiii. Beratus ringgit boleh lagi, kalau dah sampai berbelas ribu engko sanggup? Haa jadi dengan kepercayaan boss tu aku cuba buat yang terbaik lah dan Alhamdulillah setakat ni aku tak pernah menghampakan dia.


Here is some conversation dengan boss when he is not with me at the office. Haha see on this conversation pun still dapat tangkap how funny and kind boss kan? Dan what is paling kelakar at the right side conversation tu, aku ingat dia marah sebab aku banyak sangat tanya dekat whatsapp lepastu dia suruk aku BALIK!!! Rupanya "Blek mean :P" ketawa juga aku that time and Yes I got the first wish from him, my boss. Thanks Sheng.


Dan kekadang dia ni boleh tahan juga tau, mementang aku ni assistant dia sukahati dia nak suruh I go out from the office and just go to buy a Smart tag dekat PLUS? See at the left side conversation. Hahaha masa tu memang kelam kabut aku call intercome driver sebab nak minta dia tolong hantar, nak suruh aku drive sendiri pergi beli memang tak lah cerita dia. Lepastu aku tanya staff dekat department aku how to go buy when driver tak ada, so most of them cakap kena naik transport sendiri or just tell him that I cannot go. Haha tapi last memang aku tak pergi pun. Walaupun nanti boleh claim minyak ke tol ke apa. Cuma that day papa yang hantar perhi office so how can I go right haha. So macam biasalah when he is not at the office or I'm not at the office, medium whatsapp je yang dapat menghubungkan kami. Terima kasih Whatsapp!!! Iklan jap.

Engkorang tolong lah percaya bahawasanya Sheng juga yang selalu help aku buat report. Always, every step kerja yang dia ajar dan bagi aku buat mesti aku kena buat report yang lain untuk dia, means before aku buat final report untuk submit lepas tamat Latihan Industri ni, dia akan pastikan that aku berjaya lah untuk Practical ni. So, dia juga yang akan tunjuk and ingatkan aku pasal report. Dia yang bagi dan aku hanya perlu taip. How can a Boss do this just for a Practical Student? Macamana nak explain eh, Sheng seorang boss yang sangat sangat sangat baik dan care about what I do. Kiranya selalin boss, dia juga cikgu aku dekat sana. And seriouslah memang time he explain something memang macam cikgu. No wonder lah he pernah nak jadi lecturer dulu.

Ceciteee ada ke boss orang lain yang buat macam apa yang Sheng buat dekat aku? Kalau ada memang kita sangat bernasib baik lah. Kalau tak ada tu maybe your boss think that you practical so you have to know what you to do macamtulah. Not bad lah actually cuma korang kena buat yang terbaiklah. Alhamdulillah aku dapat kesenangan yang aku tak pernah minta dan expect aku akan dapat time practical ni. Kesenangan ALLAH bagi bukan untuk dibanggakan tapi untuk lihat samada kita jenis bersyukur atau tidak. Alhamdulillah ALLAH bagi aku kesenangan. I deserve it maybe (;

Some conversation with staff office. So dear, my life now just with work so I'm really not intrested to have a conversation yang macam remeh temeh ke, nak berkenalan ke nak bergaduh ke nak bergossip ke apa ke memang tak intrested beside that a conversation with my business online.

So here is my atwork lastyear, masa Xmas Celebration at the company. Sempatlah juga aku merasa nak buat snow falling dengan snow spray ni, so thanks a lot to that guy lah but I dont know his name hmm.

Ohh aku ingat lagi that day masa tu dekat showroom, aku balik lambat sikit sebabnya aku tunggu someone ambil aku, katanya nak belanja makan so aku pun willing to wait for him. Dalam masa yang sama ada one guy ni look like malay but Im not sure his identity. He just a cleaner at the office lah, masa tu aku duduk dekat depan tv, layan discovery chanel. Mamat ni pulak dok ulang alik depan aku sambil tersengih sengih weh aku yang penat tengok dia macamtu.

Cemas jugak aku time tu. Sebab dia dok usha aku je. Oh man, please dont give me that look, I said to myself. Sebab macam tak selesa dia tengok tengok aku, aku tak adalah decide untuk tenung dia balik. Wah, I tak berani ok. Eiuww. 

Jadi adik-adik, if you ever encounter this kind of situation, do not simply flirt with any guy you met. Even pangkat apa dia sekalipun. Maybe dia ada ilmu hitam kang tak pepasai aku jadi lembu betina kena cucuk hidung.

And yes He might be someone's husband/fiancee/boyfriend. Ingat sokkabau METRO kata? Awas orang ketiga boleh dikenakan hukuman penjara teehee. Pebondooo ah sokkabou tu. Tapi betul lah juga. Aku tak hadap pun nak flirt dengan any guys, just like Im not intrested lah tapi when ada interaction dekat Twitter ke Instagram ke Wechat ke Whatsapp ke aku balas macam biasa, yaa when someone ask a question so I replied with answer. Kalau ada yang melatah sampai ingat aku kaki melayan ke apa sukati engko lah. ALLAH tahu benda benar, kau tahu mengata je. Pe citaaa!


Thank you for reading this entry!

9 comments:

Afiq Yazid said...

Cayalah aimie!!

Iris Jasmine said...

BESTNYAAA ADA BOSS SPORTING GILAAA!!

Anonymous said...

How lucky youre my dear, keep in blogging I suka baca entry you :)

Wan Maruzen Wan Husain said...

best kalu dpt bos yg sporting...yg penting keje siap

nadrahvvm said...

wuuuu bestnye dpt boss cenggini.

Nys Anis said...

sumpah first2 ingat bos you tu boyfie you. haha

and yes , suka hati la apa org na pikir bila kita niat nak menjwb org tanya.bukan kaki layan ke hape. ^_^ Happy CNY to your bos. haha

silent killer said...

Anything could happen.. :)

silent killer said...

Anything could happen. .:)

noly anna said...

alalala u have a big crush on your boss hehehe kalau free singgahla ke blog noly ye
www.nolyanna.blogspot.com